Welkom bij Stichting Alphen Taal

Feestelijke onthulling bruggedicht op zaterdag 20 mei

Feestelijke onthulling bruggedicht op zaterdag 20 mei

Het bruggedicht op de onderzijde van de Alphensebrug is af! Sinds 30 april kun je tijdens het wachten voor de brug het gedicht van Kimm Mulder lezen. Op zaterdag 20 mei om 14.00 uur vindt op de Rijnkade een feestelijk onthullingsmoment plaats waarbij wethouder Anouk Noordermeer het bruggedicht officieel opent.Feestelijke onthulling met poëzie en muziek

Cultuurplatform KHABBAZ organiseert de feestelijke onthulling van het bruggedicht op zaterdag 20 mei om 14.00 uur, op de Rijnkade naast het terras van restaurant Proto. Het bruggedicht wordt officieel onthuld door wethouder Anouk Noordermeer. Het wordt een feestelijke middag met poëzievoordrachten van dichter Kimm Mulder en stadsdichter Lars Ferwerda op het drijvend ‘podium’. Ook diverse inzenders van de gedichtenwedstrijd dragen hun gedicht voor. Het programma wordt muzikaal omlijst door singer-songwriter Simon Akroa. Ook wordt de dichtbundel ‘Dichterbij de Alphensebrug’ uitgereikt aan de inzenders van een gedicht. Hierin staan meer dan 100 gedichten van dichters die vorig jaar reageerden op de poëzie-oproep. Deze bundel is voor iedereen te koop bij het Brugwachtershuisje en Boekhandel Haasbeek.

Het programma eindigt om 15.00 uur, waarna op dezelfde locatie het Open Podium van AlphenTaal plaatsvindt, met als thema de Alphensebrug en Oude Rijn.

Spectaculaire uitvoering bruggedicht

In twee nachten van 21 uur s ‘avonds tot 8 uur s ‘morgens werd het bruggedicht in het ontwerp van Bart Oppenheimer aangebracht door het team van stichting de Zoek naar Schittering. De werkzaamheden waren afhankelijk van de weersomstandigheden. Het mocht niet te nat en niet te koud zijn en niet te hard waaien voor het schilderwerk. Het schildersteam werkte namelijk op een hoogwerker die een afstand van ruim 14 meter over de Oude Rijn en 17 meter hoogte overbrugde. Hoe dat eruitzag kan je goed zien in de mooie timelapse die van de uitvoering is gemaakt en hier te zien is.

Van bewonersinitiatief tot gedicht op de brug
Bewoner Silvana Spee kwam op het idee van het bruggedicht. Ze benaderde stichting de Zoek naar Schittering die ervaring had met bruggedichten en gemeente Alphen aan de Rijn met het idee. Die stonden er positief tegenover. Cultuurplatform KHABBAZ organiseerde vervolgens een poëzie oproep in 2022. Via de poëzie–oproep werden 136 gedichten ingezonden en kwam het gedicht van Kimm Mulder als winnaar uit de bus. Bart Oppenheimer, typografisch ontwerper brug- en gevelgedichten in de publieke ruimte, maakte het ontwerp van het bruggedicht. Hij koos voor een ‘stevig lettertype’, om zo tegen de sterk aanwezige groene kleur aan de onderzijde van de brug op te kunnen. De afwisseling van verschillende lettertypes geeft een extra accent aan het ritme in het gedicht, dat sinds 30 april te lezen is tijdens het wachten voor de brug.

De realisatie van het bruggedicht is mogelijk gemaakt door stichting de Zoek naar Schittering in samenwerking met Gemeente Alphen aan den Rijn, Cultuurplatform KHABBAZ en het Alphense Stadshart, Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Taal en gezelschap Het Blauwe Waas. Het project is gefinancierd door Gemeente Alphen aan den Rijn, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, het Alphense Stadshart, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid Holland en Stichting Zabawas. Materieel en inzet is deels gesponsord door Versluys Verkeerstechniek BV en Doornbos Equipment BV.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *