Welkom bij Stichting Alphen Taal

Stadsdichter

Lars Ferwerda, stadsdichter van Alphen aan den Rijn

Lars Ferwerda is de nieuwe Alphense stadsdichter. De 27-jarige zal de komende twee jaar (2022 – 2023) gedichten schrijven voor en over Alphen aan den Rijn.

De gebeurtenissen in Alphen wil Ferwerda op een poëtische manier vertalen. Zelf had hij de titel van stadsdichter niet verwacht. ‘Ik heb het niet zien aankomen en werd verrast door de winst. Ik ging er van te voren blanco in en ik dacht: ‘Ik zie wel waar het schip strandt.’ Als je dan ook echt wint dan stemt dat alleen maar nog blijer,’ vertelt Ferwerda.

In de aankomende twee jaar heeft Ferwerda een duidelijk doel. ‘Ik ben zelf natuurlijk nog best jong dus ik hoop met mijn stadsdichterschap ook jongeren aan te spreken en warm te maken voor het geschreven woord. Ik hoop dat ik kan laten zien hoe leuk poëzie is. Ook omdat taal belangrijk is voor de ontwikkeling van mensen, zeker in een tijd waarin je in het nieuws leest dat steeds meer jongeren eigenlijk niet meer lezen en het Nederlands het moeilijk heeft,’ aldus Lars.

Dagboekfunctie

In 2018 begon Ferwerda met dichten, toen hij een heroriëntatietrimester volgde aan de Vrije Hogeschool in Zeist. Hij zocht daar naar wat hij wilde doen qua werk. Bij dit trimester hoorden ook poëzielessen en vanaf toen is Ferwerda verliefd op het dichterschap. Dichten is meer dan alleen schrijven, meent hij. ‘Vooral omdat het voor mij een manier is om me te uiten. Het heeft een dagboekfunctie voor me.’